Coca-Cola, Unilever και Honda αποσύρουν τις διαφημίσεις τους από το Facebook (Updated) - The customerz
coca cola

Coca-Cola, Unilever και Honda αποσύρουν τις διαφημίσεις τους από το Facebook (Updated)

Η υπόσχεση του Mark Zuckerberg να προσθέσει επισημάνσεις στα posts των πολιτικών που παραβαίνουν τους κανόνες του Facebook φαίνεται πως δεν ήταν αρκετή για να σταματήσει εταιρίες-κολοσσούς από το να αποσύρουν προσωρινά τις διαφημίσεις τους από την πλατφόρμα.

Coca-Cola, Honda, Hershey, North Face, Patagonia, Ben & Jerry’s, Magnolia Pictures αλλά και ο κολοσσός Unilever (Dove, Lipton, Verizon) και πάνω από 100 άλλες εταιρίες, συμμετέχουν στο μποϋκοτάζ που οργάνωσε ένας συνασπισμός μεγάλων οργανώσεων με την ονομασία “Stop Hate for Profit”.


Τα 12 σημάδια για να καταλάβεις αν κάποιος είναι πραγματικά ευφυής (και δεν σε παραπλανεί)


Τι είπε η Coca-Cola

Ξεκινώντας από την 1η Ιουλίου, η Coca-Cola Company θα παύσει κάθε διαφήμιση επί πληρωμή σε όλες τις social media πλατφόρμες για τουλάχιστον 30 ημέρες. Θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το διάστημα για να επαναξιολογήσουμε τα διαφημιστικά μας standards και τις πολιτικές μας για να διαπιστώσουμε αν χρειάζονται εσωτερικές μεταρρυθμίσεις και τι παραπάνω μπορούμε να περιμένουμε από τους social media συνεταίρους μας για να απαλλαγούμε από τις πλατφόρμες του μίσους, της βίας και του ακατάλληλου περιεχομένου. Θα τους ενημερώσουμε πως περιμένουμε μεγαλύτερη ανάληψη ευθύνης, δράση και διαφάνεια από αυτούς. – James Quincey, CEO Coca-Cola Company

Από τη μεριά του το Facebook δήλωσε:

Επενδύουμε δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για να κρατάμε τις κοινότητές μας ασφαλείς και εργαζόμαστε αδιάκοπα με ειδικούς του χώρου για να ελέγχουμε και να ανανεώνουμε τις πολιτικές μας. Δεχθήκαμε έλεγχο για τα αστικά δικαιώματα και έχουμε κάνει ban 250 οργανισμούς λευκής υπεροχής από το Facebook και το Instagram.

Οι επενδύσεις που κάναμε στην AI σημαίνουν πως βρήκαμε σχεδόν το 90% της ρητορικής μίσους πριν μας το αναφέρουν οι χρήστες, ενώ μία πρόσφατη αναφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρήκε πως το Facebook ανταποκρίθηκε σε περισσότερες αναφορές ρητορικής μίσους μέσα σε 24 ώρες από το Twitter και το YouTube. Ξέρουμε πως έχουμε κι άλλο δρόμο μπροστά μας και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με οργανισμούς αστικών δικαιωμάτων, GARM και άλλους ειδικούς για να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερα εργαλεία, τεχνολογία και πολιτικές για να συνεχίσουμε να δίνουμε αυτή τη μάχη.

Ο Zuckerberg έχει αρνηθεί  πολλάκις να γίνει ο “κριτής της αλήθειας”, μία έκφραση που επαναλαμβάνει διαρκώς και έχει ξεκαθαρίσει πως δεν του αρέσει η ιδέα να επεμβαίνει στο λόγο των πολιτικών, ενώ υψηλόβαθμο στέλεχος δήλωσε πως η εταιρία “δεν κάνει αλλαγές στην πολιτικές της εξαιτίας της πίεσης των εσόδων”.

Παρόλα αυτά, ο Zuckerberg ανακοίνωσε πως το Facebook θα αρχίσει να επισημαίνει μέρος του περιεχομένου που αφήνεται να υπάρχει στην πλατφόρμα, έτσι ώστε να μπορεί ο κόσμος να το μοιράζεται για να το καταδικάζει.

Η λίστα μεγαλώνει και άλλο με τη Viber

Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση προχώρησε το Viber, ανακοινώνοντας ότι διακόπτει κάθε επιχειρηματική σχέση με το Facebook. «Μετά από μια σειρά περιστατικών κακής χρήσης δεδομένων, μεταξύ των οποίων το διαβόητο σκάνδαλο Cambridge Analytica όπου η εταιρεία πολιτικών συμβούλων αλίευσε με ακατάλληλο τρόπο δεδομένα από περίπου 87 εκατομμύρια χρήστες του Facebook, το Viber θεωρεί πως το ατόπημα του Facebook με τη βίαια ρητορική είναι το νερό που ξεχείλισε το ποτήρι. Έτσι λοιπόν, η εφαρμογή άμεσων μηνυμάτων ωθεί το κίνημα #StopHateForProfit ένα βήμα πιο μακριά, διακόπτοντας κάθε επιχειρηματική σχέση με το Facebook» αναφέρει στην ανακοίνωση του το Viber.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Η Rakuten Viber, η εταιρεία πίσω από μία από τις κορυφαίες εφαρμογές στον κόσμο για δωρεάν και εύκολη επικοινωνία, ανακοινώνει ότι θα διακόψει κάθε επιχειρηματική σχέση με το Facebook. Η εφαρμογή θα αφαιρέσει τα Facebook Connect, Facebook SDK και GIPHY, αλλά και θα διακόψει κάθε διαφημιστική δαπάνη στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στο κίνημα #StopHateForProfit που καλεί σε μποϊκοτάρισμα του εν λόγω γίγαντα της τεχνολογίας.

Εν μέσω των διαμαρτυριών που ξέσπασαν σε όλες τις ΗΠΑ τις περασμένες εβδομάδες, μια ομάδα έξι οργανισμών, μεταξύ των οποίων η Anti-Defamation League και ο NAACP, κάλεσαν όσους διαφημίζουν στο Facebook να διακόψουν τις δαπάνες τους στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, ως αντίδραση στην αδυναμία της εταιρείας να προστατέψει τους χρήστες από τη βίαια ρητορική. Μετά από μια σειρά περιστατικών κακής χρήσης δεδομένων, μεταξύ των οποίων το διαβόητο σκάνδαλο Cambridge Analytica όπου η εταιρεία πολιτικών συμβούλων αλίευσε με ακατάλληλο τρόπο δεδομένα από περίπου 87 εκατομμύρια χρήστες του Facebook, το Viber θεωρεί πως το ατόπημα του Facebook με τη βίαια ρητορική είναι το νερό που ξεχείλισε το ποτήρι. Έτσι λοιπόν, η εφαρμογή άμεσων μηνυμάτων ωθεί το κίνημα #StopHateForProfit ένα βήμα πιο μακριά, διακόπτοντας κάθε επιχειρηματική σχέση με το Facebook.

O Διευθύνων Σύμβουλος του Viber, Djamel Agaoua, δήλωσε: «Το Facebook συνεχίζει να δείχνει πως δεν καταλαβαίνει το ρόλο του στον σημερινό κόσμο. Από την κακή διαχείριση δεδομένων από την εταιρεία και την έλλειψη προστασίας της ιδιωτικότητας στις εφαρμογές της, μέχρι την εξοργιστική του στάση να αποφύγει να πάρει μέτρα που είναι απαραίτητα για να προστατέψουν το κοινό από βίαια και επικίνδυνη ρητορική, το Facebook το παράκανε. Δεν είμαστε διαιτητές της αλήθειας, αλλά ισχύει ότι κάποιοι άνθρωποι υποφέρουν από την διάδοση βίαιου περιεχομένου και οι επιχειρήσεις οφείλουν να λάβουν μια ξεκάθαρη στάση»

Οι ενέργειες ώστε να απομακρυνθούν τα σημεία επαφής με το Facebook από το Viber αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί ως τις αρχές Ιουλίου 2020. Η διακοπή διαφημιστικής δαπάνης στο Facebook τίθεται σε ισχύ άμεσα.

Ολόκληρη η λίστα

 • Unilever Plc
 • Coca-Cola Co.
 • Honda Motor Co.
 • Hershey Co.
 • Diageo Plc
 • PepsiCo
 • Verizon Communications Inc.
 • Levi Strauss & Co.
 • Diamond Foundry Inc.
 • Patagonia Inc.
 • Ben & Jerry’s Homemade Inc.
 • Viber
 • The North Face
 • REI
 • Upwork Inc.
 • Eileen Fisher Inc.

Πολλές απο τις παραπάνω επιχειρήσεις ελέγχουν και άλλα brands τα οποία φυσικά και θα σταματήσουν να κάνουν διαφημίσεις στο Facebook