7+1 tips που θα κάνουν τις online αγορές σου ευκολότερες - The customerz
7+1 tips που θα κάνουν τις online αγορές σου ευκολότερες 1

7+1 tips που θα κάνουν τις online αγορές σου ευκολότερες

Κάποιος σοφός έχει πει ότι «δεν έχει σημασία πόση τεχνολογία υπάρχει, αλλά πόση απ’ αυτή την τεχνολογία ξέρεις να χρησιμοποιείς». Επειδή λοιπόν σίγουρα εκτιμάς την ευκολία, την ποικιλία και τις καλές τιμές που μπορείς να πετύχεις αγοράζοντας online, αλλά δεν είσαι βέβαιος ότι θα το κάνεις σωστά ή ότι δεν θα την πατήσεις, ιδού μερικά βασικά πράγματα που χρήσιμο είναι να έχεις στο μυαλό σου πριν πατήσεις το «Ολοκλήρωση παραγγελίας».

Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες. Και συμβαίνει κάθε φορά. Μέχρι να πάρεις το επιβεβαιωτικό e-mail της παραγγελίας σου και -κυρίως- μέχρι η παραγγελία σου να φτάσει σώα και αβλαβής στα χέρια σου, την ίδια στιγμή που η χρέωση στην κάρτα σου είναι ακριβώς αυτή που περίμενες, σε τρώει η αγωνία τόσο που ξεκινάς να τρως τα νύχια σου και κοντεύεις να φτάσεις αγκώνα.

«Ρε, λες να είναι αυτή η φορά που την πάτησα; Ρε, λες να παράγγειλα χωρίς να το ξέρω από τον Νιγηριανό πρίγκιπα που σπαμάρει και να μου φάει τις οικονομίες; Ρε, μήπως πάτησα κατα λάθος δύο φορές το κουμπί και θα έχω διπλοχρέωση;» λες από μέσα σου και, πίστεψέ με, δεν είσαι μόνος σου. Όλοι το έχουμε περάσει. Όχι πια. Προσέχουμε για να έχουμε και για να μην ανησυχούμε. Τρόποι υπάρχουν και είναι οι εξής:

1. Ψώνισε από σάιτς τα οποία γνωρίζεις  
Σίγουρα ξέρεις κάποια, τα ξέρει όλος ο κόσμος. Είτε είναι μόνο online (π.χ. Amazon) είτε είναι online εκδοχές γνωστών αλυσίδων (π.χ. Camper), πρόκειται για περιπτώσεις ελάχιστου ρίσκου. Αντιθέτως, αν αρχίσεις να ψάχνεσαι με σάιτς που βρίσκεις λ.χ. στην 18η σελίδα του Google, και ειδικά αν είναι παραφράσεις γνωστών σάιτς (π.χ. Azamon) ή ό,τι να ‘ναι (π.χ. ela-pare-pare-pare-leme.net)… ε, ψιλοπάς γυρεύοντας εδώ που τα λέμε.

2. Το λουκέτο, παιδιά, το λουκέτο!
Ποτέ, μα ποτέ, μην αγοράσεις οτιδήποτε από σάιτ που δεν έχει SSL κρυπτογράφηση, δηλαδή από σάιτ που το url του δεν ξεκινάει με «https://» αντί για «http://». Το «s» εδώ κάνει όλη τη διαφορά, γιατί σημαίνει «secure» (ασφαλές, δηλαδή). Ακόμα κι αν δεν προσέξεις αυτό, σίγουρα δεν (πρέπει να) θα σου ξεφύγει το χαρακτηριστικό κλειδωμένο πράσινο λουκέτο που, στα ασφαλή σάιτς, εμφανίζεται συνήθως ακριβώς πριν το url. 

3. Σιγά μη δώσεις και το ΑΜΚΑ σου… 
Για τη συντριπτική πλειοψηφία των online αγορών, απαιτούνται από τον πελάτη τα βασικά. Σίγουρα όχι πάντως το ΑΦΜ σου ή η ημερομηνία γέννησής σου, οπότε μη μασήσεις αν κάποιο online store στα θέσει ως προαπαιτούμενα για να ψωνίσεις. Μακριά κι αγαπημένοι. Γενικώς, όσο λιγότερα στοιχεία δίνεις, τόσο λιγότερη είναι η «τροφή» που παρέχεις σε επίδοξους απατεώνες. Και, εννοείται, πως ποτέ δεν στέλνουμε στοιχεία πιστωτικής κάρτας μέσω e-mail. 

4. Ο συντομότερος δρόμος μεταξύ δύο σημείων είναι η ευθεία
Είναι πάντα προτιμότερο να πηγαίνεις απευθείας στο σάιτ που θέλεις να ψωνίσεις, παρά κάνοντας κλικ σε κάποιο τυχαίο «κουπόνι» που βρήκες και το οποίο υποτίθεται πως θα σε πάει εκεί που θέλεις μέσω ανακατεύθυνσης. Αν δεν είσαι απολύτως βέβαιος ότι το κουπόνι είναι του εμπόρου που σ’ ενδιαφέρει, άστο να πάει στην ευχή γιατί αλλιώς τα στοιχεία της πιστωτικής σου κάρτας μπορεί να κάνουν φτερά πριν καν βλεφαρίσεις.

5. Δες τι λέει γι’ αυτόν η γειτονιά
Με λίγο ψάξιμο, μπορείς για όλα σχεδόν τα online shops να βρεις κριτικές πελατών. Πολύ σοφή και χρήσιμη κίνηση. Αν οι βαθμολογίες είναι υψηλές, τα αστεράκια τίγκα και τα σχόλια συγκεκριμένα και θερμά, τότε προχώρα άφοβά. Αν όχι, αλάργα. Ο πελάτης δικαιούται και, πλέον, κρίνει.

6. Μάθε κάτι ακόμα, κάτι παραπάνω
Αν έχεις οποιαδήποτε υποψία για το σάιτ από το οποίο ετοιμάζεσαι να ψωνίσεις, ρίξε μια ματιά σε πράγματα που δεν γεμίζουν το μάτι με την πρώτη, αλλά μπορεί να φανούν εξαιρετικά βοηθητικά, όπως: Τη φυσική του διεύθυνση (να μην είναι, ας πούμε, μια σκέτη ταχυδρομική θυρίδα), το τηλέφωνό που δίνει και τις ώρες λειτουργίας αυτού, την πολιτική του για τις επιστροφές και, οπωσδήποτε, την πολιτική του σάιτ σχετικά με τα στοιχεία που ετοιμάζεσαι να του δώσεις. Δεν θες να πάνε σε spammers, διαφημιστικές εταιρίες και τα τοιαύτα, έτσι δεν είναι;

7. Elementary, my dear Watson…
Τα βασικά. Ξέρεις ότι πρέπει να τα κάνεις, αλλά συχνά τα ξεχνάς. Δεν θα έπρεπε. Αν φτιάχνεις λογαριασμό σε σάιτ που ψωνίζεις, φροντίζεις το password να είναι δυνατό. Όταν ψωνίζεις χρησιμοποιώντας Η/Υ κοινής χρήσης, κάνεις log out από οπουδήποτε και καθαρίζεις απαραίτητα cache memory και ιστορικό πριν σηκωθείς. Επίσης, σώφρον θα ήταν να μην ψωνίζεις από το πρώτο τυχαίο δημόσιο wi-fi που θα συνδεθείς. 

Bonus: Τα μάτια σου δεκατέσσερα στα social media!
Το Facebook έχει γεμίσει «προσφορές», που σκάνε καθημερινά στο timeline σου. Don’t believe the hype και μην τις κλικάρεις αβίαστα, πολλές απ’ αυτές είναι απάτη, ακόμα κι αν έχουν φτάσει σ’ εσένα από φίλο σου. Ειδικά τότε, θα έλεγα, μια και τα μηνύματα-ιοί ή οι δήθεν προσφορές που σκάνε μέσω messenger από Facebook-ικούς γνωστούς σου είναι της μόδας εσχάτως και πολύς κόσμος την έχει πατήσει. Σε γενικές γραμμές «του υποψιασμένου η μάνα έκλαψε πολύ λιγότερο από τις άλλες μάνες», που λέει κι ο θυμόσοφος λαός. Αυτός ξέρει.

Το είδαμε: g-room.gr