6 δις πλανήτες σαν τον δικό μας και 36 νοήμονες πολιτισμοί; - The customerz
διαστημα

6 δις πλανήτες σαν τον δικό μας και 36 νοήμονες πολιτισμοί;

Μία νέα ανάλυση των δεδομένων του Kepler, οδηγεί τους επιστήμονες να αναθεωρήσουν προς τα πάνω τον αριθμό των πλανητών οι οποίοι μοιάζουν με τη Γη και έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν ζωή. Αυτοί οι πλανήτες πρέπει να έχουν παρόμοιο μέγεθος με τη Γη, να είναι βραχώδης, να διαθέτουν νερό σε υγρή μορφή και να περιστρέφονται γύρω από ένα άστρο τύπου G με τροχιά στην κατοικήσιμη ζώνη όπου οι θερμοκρασίες δεν είναι ούτε πολύ υψηλές ούτε πολύ χαμηλές για να διατηρείται το νερό στην υγρή μορφή του.

Θα έλεγε κάποιος ότι τέτοιοι πλανήτες θα ήταν δύσκολο να βρεθούν δεδομένου του μικρού μεγέθους τους και την απόσταση από τα άστρα, αλλά νέες τεχνικές στην αναζήτηση αυτών αποκαλύπτουν πως μόνο στο γαλαξία μας, μπορεί να έχουμε περίπου 6 δισεκατομμύρια τέτοιους πλανήτες.

space

Η μελέτη δημοσιοποιήθηκε στο The Astronomical Journal και η ερευνήτρια Michelle Kunimoto τονίζει τη σημασία της για τις μελλοντικές αποστολές εύρεσης ζωής.

Εκτιμώντας πόσο κοινά είναι τα διαφορετικά είδη πλανητών γύρω από διαφορετικά άστρα, μπορούμε να θέσουμε σημαντικούς περιορισμούς στο σχηματισμό των πλανητών και τις εξελικτικές θεωρίες και να βοηθήσουμε στη βελτιστοποίηση των μελλοντικών αποστολών για την εύρεση εξωπλανητών.

Το ερώτημα αν είμαστε μόνοι στο σύμπαν παραμένει αναπάντητο έως τώρα. Προηγούμενες εκτιμήσεις για νοήμονες πολιτισμούς κυμαίνονταν από μηδέν έως δισεκατομμύρια, ωστόσο μία νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Nottingham περιορίζεται στην εκτίμηση ενός αριθμού για τον γαλαξία μας και μόνο. Με τη βοήθεια λοιπόν της εξίσωσης του Drake, συμπεριέλαβαν νέα δεδομένα και λιγότερους άγνωστους παράγοντες για μία πιο “αυστηρή” εκτίμηση. Το αποτέλεσμα ήταν πως στο γαλαξία μας μπορεί να υπάρχουν 36 νοήμονες πολιτισμοί.

Διακόσμηση σαλονιού – 9 συμβουλές για πιο εντυπωσιακό σαλόνι

6 δις πλανήτες σαν τον δικό μας και 36 νοήμονες πολιτισμοί; 1

Η έρευνα δημοσιοποιήθηκε στο Astrophysical Journal με τον Christopher Conselice, καθηγητή αστροφυσικής στο πανεπιστήμιο και επικεφαλής της έρευνας να τονίζει:

Πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον μερικές δεκάδες ενεργών πολιτισμών στο γαλαξία μας υπό την προϋπόθεση πως χρειάζονται 5 δισεκατομμύρια χρόνια για να αναπτυχθεί νοήμων ζωή σε άλλους πλανήτες, όπως και στη Γη. Η ιδέα είναι να δούμε την εξέλιξη, αλλά σε μία κοσμική κλίμακα. Αποκαλούμε αυτόν τον υπολογισμό “Κοπερνίκειο Αστροβιολογικό Όριο”.

Χρησιμοποιώντας αυτό το Όριο, οι ερευνητές κατάφεραν να εξαλείψουν αρκετούς από τους άγνωστους όρους στην εξίσωση του Drake οι οποίοι ήταν αδύνατο να οριστούν και τελικά παρέδωσαν μία εκτίμηση με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από προηγούμενες, παίρνοντας ως δεδομένα την ιστορία της Γης.

πλανήτες

Ακόμα όμως κι αν αυτή η εκτίμηση είναι ακριβής, υπάρχει ένα μεγάλο “αλλά”. Αν υποθέσουμε πως οι πολιτισμοί αυτοί έχουν δυνατότητα επικοινωνίας, η μέση απόσταση από αυτούς είναι 17.000 έτη φωτός, κάτι που σημαίνει πως το SETI θα χρειαζόταν τουλάχιστον 3.060 χρόνια για να εντοπίσει ένα και μόνο σήμα.

Αν βρούμε πως η νοήμων ζωή είναι κάτι κοινό, τότε θα σήμαινε πως ο πολιτισμός μας μπορεί να υπάρξει πολύ περισσότερο από μερικές εκατοντάδες χρόνια. Αλλιώς, αν ανακαλύψουμε πως δεν υπάρχουν άλλοι ενεργοί πολιτισμοί στο γαλαξία μας, αυτό είναι ένα κακό σημάδι για τη δικιά μας μακροπρόθεσμη επιβίωση. Ψάχνοντας εξωγήινη νοήμων ζωή – ακόμα κι αν δε βρούμε τίποτα – ανακαλύπτουμε το δικό μας μέλλον και τη μοίρα μας.

Απο πολλούς αυτή η έρευνα μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι ξεπερασμένη και ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό να υπάρχουν και άλλοι νοήμονες πολιτισμοί στον γαλαξία μας. Αλλά απο την άλλη, δεν είναι καθόλου λίγοι εκείνοι που πίστευαν ότι δεν υπάρχει άλλος πολιτισμός εκτός του δικού μας.

Όπως και να έχει, και οι 2 απόψεις ήταν και συνεχίζουν να είναι απόλυτα σεβαστές μιας και μέχρι στιγμής όλα είναι αποτελέσματα αναλύσεων των δεδομένων που υπάρχουν και όχι κάτι το οποίο έχουμε βρει.

Το είδαμε