Πως να μην κολλήσετε ιο στον υπολογιστή ή κινητό σας - The customerz
πως να μην κολλησετε ιο στον υπολογιστη σας

Πως να μην κολλήσετε ιο στον υπολογιστή ή κινητό σας

Τι είναι ένας ιός που μπορούμε να κολλήσουμε στον υπολογιστή ή το κινητό μας;

Είναι μικρά (ή μεγάλα) κομμάτια κώδικα, που όταν γίνει η εγκατάστασή τους στον υπολογιστή μας κάνουν αυτό που έχουν προγραμματιστεί να κάνουν.

Τις περισσότερες φορές, δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να μας κάνει να ανησυχούμε. Μπορεί απλά να κάνει τον υπολογιστή μας λίγο πιο αργό γιατί καταναλώνει περισσότερη μνήμη RAM, μπορεί κάποιες στιγμές να αλλάζει η φωτεινότητα της οθόνης κλπ. Θα συμφωνήσω ότι είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό να είναι αργός ο υπολογιστής μας ή όταν δουλεύουμε να αλλάζει η φωτεινότητα της οθόνης αλλά δεν θα είναι κάτι το επιβλαβές για τον υπολογιστή μας.

Προσοχή: Αν έχετε αυτές τις εφαρμογές για selfie, σβήστε τις αμέσως

Υπάρχουν όμως φορές που τα προγράμματα αυτά έχουν δημιουργηθεί για να κάνουν κακό στον υπολογιστή μας ή σε εμάς τους ίδιους. Για παράδειγμα, υπήρχε ένας ιός, που έκανε εγκατάσταση στο ημερολόγιο του υπολογιστή μας και όταν έφτανε η ημερομηνία που είχαν προγραμματίσει οι χάκερς, απλά κατέστρεφε τον σκληρό δίσκο. Η ζημιά απο χρηματικής άποψης, ήταν μικρή. Η ζημιά όμως που μπορεί να προκληθεί αν δεν έχουμε σώσει τα αρχεία μας και σε άλλες συσκευές μπορεί να είναι τεράστια. Αυτός είναι ο λόγος, που όλοι συμβουλεύουν να έχουμε κάνει backup τα αρχεία μας σε τουλάχιστον 3 διαφορετικές συσκευές.

Ας πάμε όμως στο πώς να μην κολλήσετε ιο στον υπολογιστή ή κινητό σας

  1. Αν λάβετε ένα email απο άγνωστο αποστολέα και δεν μπορείτε να θυμηθείτε αν έχετε δώσει τα στοιχεία σας για να λαμβάνετε email, μην πατήσετε ποτέ σε κανένα link, μην κατεβάσετε ποτέ κανένα αρχείο απο το email αυτο κλπ. Παράλληλα, αν για παράδειγμα ο αποστολέας φαίνεται ότι είναι η τράπεζά σας ή το Facebook, Instagram κλπ πηγαίνετε αμέσως να δείτε το email του αποστολέα. Μπορεί να είναι email κλώνος και να θέλουν απλά να ψαρέψουν στα στοιχεία σας. (phishing mail)
  2. Αν μπείτε σε κάποια ιστοσελίδα για να δείτε κάποιο άρθρο, ένα βίντεο, μια είδηση γενικότερα ή οτιδήποτε άλλο, βεβαιωθείτε ότι αριστερά απο το όνομα της ιστοσελίδας υπάρχει ένα λουκετάκι. Αυτό υποδηλώνει ότι η ιστοσελίδα κρυπτογραφεί τα δεδομένα που στέλνονται απο και προς τον server. Περισσότερο προσεκτικοί με αυτό να είστε όταν πρόκειται να κάνετε κάποια αγορά απο το διαδίκτυο, γιατί πιθανόν να δώσετε τα στοιχεία της κάρτας σας, κάπου που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται. Επίσης, αν στην ιστοσελίδα υπάρχει το λουκετάκι αυτό, είναι λίγο πιο δύσκολο να κολλήσετε κάποιον ιό απο την ίδια την ιστοσελίδα.
  3. Αν κατά την είσοδο σας σε κάποια ιστοσελίδα, πεταχτεί ένα παραθυράκι το οποίο σας λέει να κατεβάσετε ένα νέο πρόσθετο για να μπορέσει να φορτώσει κανονικά η σελίδα ή σας λέει να δηλώσετε τον αριθμό του τηλεφώνου σας για να συνεχίσετε ή για να δείτε το συγκεκριμένο βίντεο πρέπει να κάνετε αναβάθμιση ενός προγράμματος, φυσικά και δεν κάνετε τίποτα απο όλα αυτά.
  4. Αν είστε έξω σε μία καφετέρια, ένα μπάρ ή οπουδήποτε αλλού, είναι ασφαλώς πιο σίγουρο για εσάς και τη συσκευή σας να χρησιμοποιείτε τα δεδομένα του κινητού σας. Μην χρησιμοποιείτε το κοινόχρηστο δίκτυο WiFi.
  5. Αν δείτε στο Facebook κάποια προσφορά κάποιου προϊόντος, δείτε μια είδηση που σας ενδιαφέρει ή σας τράβηξε την προσοχή, δώστε μεγάλη σημασία σε ποιά ιστοσελίδα θα γίνει ανακατεύθυνση. Μπορεί να μην έχει και τις καλύτερες των προθέσεων.
  6. Αν σας δώσει κάποιος, έστω και γνωστός σας, ένα usb φλασάκι για να δείτε κάποια αρχεία, το καλύτερο θα ήταν να σκανάρετε το φλασάκι αυτό πρωτού κατεβάσετε κάποιο αρχείο. Όχι ότι ο γνωστός σας θα θέλει να κολλήσετε κάποιον ιό στον υπολογιστή σας, αλλά γιατί μπορεί ήδη ο ίδιος να είχε κολλήσει κάποιον ιο και να μην το ήξερε.

Για να συνοψίσουμε, η απάντηση στην ερώτηση, πως να μην κολλήσετε ιο στον υπολογιστή σας, μπορεί να έχει αμέτρητες συμβουλές. Αυτό όμως που πρέπει να κάνετε, είναι να είστε λίγο περισσότερο προσεκτικοί σε ποιές ιστοσελίδες κάνετε περιήγηση και ποιους συνδέσμους πατάτε στα κοινωνικά δίκτυα και στα email σας. Αυτό συνήθως αρκεί για να μην έχετε να φοβάστε κάτι!

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προειδοποιεί για προσπάθεια εξαπάτησης μέσω e-mail